Veelgestelde vragen:

Ik wil rustig beginnen met sporten/bewegen wat raden jullie aan?

Wij hanteren de schijf van 3 die door de World Health Organisation is samengesteld. In principe is 2 sportbezoeken per week genoeg, mits je voldoende recreatief beweegt.

Kort gezegd beweeg in de ochtend, middag en avond minimaal 10 minuten recreatief en sport op 2 dagen een uur verdeeld in 30 minuten cardiotraining en 30 minuten krachttraining.

Ik heb totaal geen energie en kan het moeilijk opbrengen om te gaan sporten. Wat moet ik doen?

Je kunt fysiek uitgeput zijn, maar dat is alleen als je de hele dag hebt helpen verhuizen, of zwaar fysiek werk doet. Als je weinig energie voelt, is dat meestal geestelijk. Fysiek of geestelijk moe zijn is moeilijk te onderscheiden. Je lichaam heeft juist dan weer een boost nodig om energiek te worden.

Sport helpt je over de geestelijke vermoeidheid heen. Probeer het maar eens uit, je gaat namelijk veel fitter naar huis als dat je op de sportschool bent gekomen.

Ik heb jarenlang niets aan sport gedaan. Krijg ik dan enorme spierpijn als ik weer begin?

Je lichaam heeft een groot aanpassingsvermogen. Als je spieren niet gebruikt nemen ze in omvang af en verlaagd daardoor je basisverbranding. Je spieren passen zich weer aan als je ze aan het werk zet.

Wij zorgen ervoor dat je met de juiste intensiteit en frequentie begint, want dat is moeilijk zelf in te schatten. Je zal voelen dat je wat gedaan hebt, maar veel spierpijn is zeker niet nodig om resultaat te boeken.

Welke sport kan ik het beste doen tegen stress?

Stress is een natuurlijke lichamelijke reactie die ontstaat als je een situatie als ‘’bedreigend’’ ervaart. Je lichaam reageert daarop door het hormoon Adrenaline aan te maken. Je lijf komt dan in actie (vechten of vluchten).

Zie het maar als een soort krachtsinjectie. Neem je geen actie dan wordt deze stof niet verwerkt en kan het lichaam ziek maken. Vrijwel alle sporten en in het bijzonder de intensieve soorten zoals Kettlebell, slee, HIIT en interval trainingen adviseren wij als een lichaam langdurig stress ervaart.

Is het beter om cardio- of krachttraining te doen om af te vallen?

Na een krachttraining blijft je verbranding tot wel 24 uur verhoogd. In die 24 uur verbrand je dus meer calorieën dan als je niets doet. Omgezet in energie, kan dit wel oplopen tot 200 calorieën per dag. Die calorieën kan je lichaam halen uit je vetmassa, bij een gelijkblijvend voedingspatroon.

Verloren spiermassa kan je weer opbouwen waardoor je lichaam meer calorieën opneemt dan als je niets doet. Met een toename van 1 kg spiermassa verbrand je ca 60 calorieën meer per dag. Gemiddeld verbrand je met een half uurtje joggen 200 cal. Dus…kan je rekenen, 2x per week 30 min hardlopen heeft geen duurzaam effect op vetverbranding, het behouden of opbouwen van spiermassa wel!

Hoe snel kan ik afvallen?

Gewichtsverlies is heel wat anders dan vetverlies. En vetverlies is wat we blijvend willen als je het hebt over afvallen.

Een ‘’gewone’’ weegschaal weegt alleen maar kilo’s en maakt geen onderscheid in vocht, spiermassa en vetmassa. Vooral het gewicht van vrouwen kan dagelijks (door hormonale schommelingen) wel 2 kg schelen. Dat is wel bepalend om te weten of je goed bezig bent.

Bij JMSC doen we een zogenaamde 8 punts Bio-impedantie meting die erg betrouwbaar is. Als je ‘’snel’’ van je overtollig vet af wilt, besef wel dat een kilo lichaamsvet ongeveer 7000 calorieën is. Je kunt dat dus niet even met een half uurtje sporten verbranden.

We overleggen graag met je wat de beste manier voor jou is, want het heeft met heel veel factoren te maken, zoals je hoeveelheid spiermassa, algemeen uithoudingsvermogen, werk, nachtrust, lifestyle, beweeghistorie enz.

Is het echt mogelijk om een sixpack te krijgen als vrouw?

Waar een wil is , is een weg zeggen we wel eens. Maar ‘’je buikspieren zichtbaar maken’’ (six-pack) bij vrouwen is heel moeilijk. Het is tegen de natuur in.

Het heeft met het vetpercentage te maken dat bij een vrouw gemiddeld 25% is ( bij een man 15%). Je zult dus je vetpercentage naar 10-12 % moeten brengen willen je buikspieren zichtbaar worden. De vraag is; wat heb je er voor over!

Moet ik speciale shakes gebruiken voor een beter resultaat?

Er zijn vele soorten supplementen die je kan nemen om het herstel van je training te bevorderen. Eiwit (proteïne) is erg belangrijk om de spiermassa te herstellen.

Daarbij is het van belang of er echt een verstoring is geweest van de ‘’homeostase’’ (evenwicht in het lichaam) door intensieve training, of dat je een training gedaan hebt om wat meer te bewegen zonder hoge intensiteit.

Het eten van voldoende eiwit is altijd aanbevolen om de 3 uur in je maaltijden. Daarmee behoud je een positieve stikstofbalans in je bloed, iets wat nodig is voor herstel van spieren.

Mis je een maaltijd, dan raden we een shake zeker aan. Laat je adviseren met de speciale gevroren fruit smoothie & Whey proteïne. Dat is gezond en lekker!

Moet ik met spierpijn langer rusten of minder hard trainen?

Heb je wel eens last van spierpijn? Het overkomt iedereen. En de automatische reactie bij veel mensen is dan ook om het iets rustiger aan te doen, aangezien ze bang zijn dat ze de bewuste spier nog meer schade zullen aanbrengen.

Maar is dit wel de juiste redenering? Is het verstandig om de spier te laten rusten bij spierpijn?

Het antwoord is nee. Het is juist goed om de spieren weer te belasten, maar wel belangrijk is de intensiteit en welk energie systeem je traint. Het weefsel voorzien van meer zuurstof door beweging zal de spierpijn zelfs sneller doen verminderen.

Ik word steeds stijver. Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

De meeste mensen herkennen het wel: stijve spieren bij het opstaan in de ochtend, gevoelige en koude spieren. Dan kan het verleidelijk zijn om minder te gaan bewegen. Maar juist dan is beweging belangrijk om hier verbetering in te brengen.

Het kan vele oorzaken hebben echter de meeste oorzaken is dat er te weinig ‘’functie’’ gevraagd wordt, hierdoor kunnen de spieren verzwakken. Het lichaam beschermd zich door te verstijven (lees : stabiliseren).

Stijve spieren hebben door de verminderde zuurstof in de cellen de neiging om te verzwakken. En zo is de cirkel rond! Begin eens met Yoga of Pilates, dat is veilig en rustig. Geadviseerd wordt dit minimaal 2x per week te doen.

Ik ben 74 jaar. Heeft het voor mij nog zin om aan fitness te doen?

Beweging en sport voor ouderen (een vorm van krachttraining) volgens een individueel aangepast en begeleid programma, kan er voor zorgen dat ouderen geen spieren meer verliezen en juist sterker en stabieler worden.

Tevens voorkomt het botontkalking (osteoporose). Resultaat van goede krachttraining is dat je fit en vitaal blijft en ‘krakkemikkigheid’ en ‘fragiliteit’ langer buiten de deur houdt. Dit heeft natuurlijk een enorme invloed op de kwaliteit van leven.

Tot op hoge leeftijd kan je langer voor jezelf zorgen. ‘’Oud’’lid Lenie Keeven (1919) startte op haar 75ste bij JMSC met sporten en stopte op haar 95ste. Ruim 100 leden van JMSC zijn tussen de tussen de 70 en 85 jaar!

Ik hoorde dat krachttraining goed is tegen botontkalking, maar is dat niet gevaarlijk?

Nee, het is gevaarlijk als je er niets aan doet! Je botten worden alleen sterker als je ze  onder druk zet. Laat ze werken! Voer de oefeningen goed uit met de juiste dosering qua gewicht en frequentie (niet te zwaar, maar zeker niet te licht).

Train je liever in een groep dan adviseren wij Body Pump of Pilates. Informeer vooraf je groepslesdocent, zodat die je kan adviseren. Een rondje wandelen met de hond is echt onvoldoende! Je bent nooit te oud om te beginnen. Wij helpen je op weg met een verantwoorde opbouw!

Ik heb regelmatig last van mijn rug/knieën, wat kan ik daaraan doen?

Het antwoord is unaniem: blijf in beweging en ga vooral niet te lang zitten. Om jouw specifieke probleem te onderzoeken en te verbeteren hebben we speciale trainings- en behandelprogramma’s om de 3 dimensionale functies en stabiliserende spieren van de rug/of knieën te verbeteren. Dat is maatwerk.

Dit valt onder de aanvullende Personal Training lidmaatschappen. Je krijgt wekelijkse persoonlijke begeleiding van minimaal 30 minuten, totdat je weer zelf verder kunt met je training. En dat voor de prijs van een kop koffie op een terrasje per dag! (2,35)